Jova Tur
Jova Tur
Jova Tur
Jova Tur
Jova Tur
Jova Tur
Jova Tur

Rize

Doğaseverlerin için Orta Nokta,Çay’ın Türkiye’deki başkenti! Doğu Karadeniz dağlarının yüksek zirveleriyle çevrili bir sahil kenti düşleyin. Dört bir yanında coşkulu nehirler ve şelaleler çağlasın. Başı bulutlarda yaylaları misafirlerine gerçek bir yeryüzü cenneti yaşatsın. Asırlık ahşap camileri, kemerli taş köprüleri, buzul gölleri, çay bahçeleri ve yöresel yemekleriyle ziyaretçilerine mutluluk dağıtsın. Yemyeşil vadilere hâkim Zil Kale kadar engin, Çamlıhemşin konakları kadar vakur hissetmek için gezsen Rize’yi.Karadeniz bölgesi her zaman macera severler ve doğa tutkunları için ideal bir yer olmuştur. Karadeniz bölgesinde yeşilin her tonunu görebileceğiniz destinasyonlardan biri de Rize’dir. El değmemiş doğası, birbirinden güzel yaylaları, tarihi yapıları, çayı, gastronomisiyle ve rafting, dağcılık, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve heliski etkinliklerine katılabilir; dilerseniz dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı, jip safari, kano alternatifleriyle de Rize’de uzun süre hafızanızdan çıkmayacak bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Kaçkar Dağları'nın Karadeniz'e elini uzattığı yerde kurulan bu şehrin yazılı tarihteki bilinen geçmişi M.Ö. 700'lerin ikinci yarısına dayanmaktadır. Bu tarihten itibaren uzun bir dönem içerisinde, bölge çok farklı medeniyetler tarafından yaşam alanı olarak tercih edilmiştir. Urartular, Sakalar, Büyük İskender ve Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Büyük Selçuklular, Pontus Rumları bölgede hakimiyet kurmuştur ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethinin ardından, 1470 yılı itibariyle bölgede Türk hakimiyeti başlamıştır.Rize, Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir ve Karadeniz bölgesinin en karakteristik özelliklerini gösterir. O kadar yağış alır ki bu, yerel hikayesi “Ebe bublik”te, güneş duası olarak kendini bulur. Bu hikâyede, bir çalı süpürgesine kollar takılıp elbise giydirilir (özellikle kırmızı olur) ve başına puşi bağlanır. Çocuklar hazırladıkları ve Ebe bublik dedikleri bu çalı süpürgesiyle, neşeyle mâni ve türkü söylerler ve kapı kapı dolaşarak tüm masumiyetleriyle evlerden un, tuz, şeker isterler. Toplanan yiyeceklerden helva ve höşmerim yapılıp yenir. Yemekler pişerken yağından, suyundan çevreye ve havaya atılarak “Allah’ım yarın kırmızı güneş ver” denir. Bu gelenek güneş yüzünü göstersin diye yaşatılır. Çünkü hava biraz daha açmazsa ineklerin yemi çürüyecektir. Yağmur duası, Anadolu’da bilinen bir duadır ancak güneş duası o kadar bilinmez. İşte Rize, Anadolu'nun geri kalanından bu kadar farklı bir yerdir.Anadolu kültürü içerisinde ayrı bir renk olan Rize, kültürel farklılıklarıyla da dikkat çekmektedir. Bölge insanının sempatikliği ve fıkralara konu olan samimi öyküleri bunun en güzel örneklerindendir. Yöre halkının neşeli ve sıcakkanlı hali yörenin müzik kültürüne de yansımıştır. Bölgenin müzik kültürü, Anadolu'nun diğer bölgelerinden farklı bir şekilde tulum ve kemençeye dayanmaktadır.

Huser Yaylası/Çamlıhemşin/Rize, Türkiye

Huser Yayla Turu

0 (İnceleme Yok)
Ayder Yaylası, Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize, Türkiye

Ayder Turu

0 (İnceleme Yok)

Hikayeler, ipuçları

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Şehir, 1461’e kadar 200’ü aşkın sene yaşayan Trabzon Rum İmparatorluğu’nun başkentliği yapmış. Tarihi açından oldukça değerli bir yer. Hele ki Sümela Manastırı’nı görünce insanın dili tutuluyor. İnsanlar el etmese, doğası da bir o kadar heybetli. Karlar altındaki Zigana’dan geçerken kalbi hızlanıveriyor, sonbahar renkleri insanı mest ediyor. O yüzden Trabzon keşkeler şehrimiz.

Giresun Gezilecek Yerler

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Giresun, tarihçesi bakımından oldukça zengin kültüre sahip ilimiz. Toprak renginin pek görülmediği, yeşil ve mavinin kucaklaştığı bölgenin en kaliteli fındığının yetiştirildiği Giresun, kendi adıyla anılan Karadeniz’in tek adasına da sahip. Eski adıyla Aretias (Giresun) adası, yarımadanın kolyesi şeklinde görülüyor.

Ordu’ da Gezilecek Yerler

90 km’lik sahil şeridi ile Karadeniz’in en uzun sahil şeritlerinden birine sahip olan, Doğu Karadeniz’in kapısı sayılan, doğal, sosyal, kültürel zenginlikleri, yemyeşil ormanları, heybetli dağları, meşhur yayla ve vadileri ile Ordu, hem ülkemizin hem de Karadeniz’in bir an önce keşfedilmesi gereken şehirlerinden biri.

Karaca Mağarası Gümüşhane

Damlataşı şekillerinin güzel ve görkemli örneklerine ev sahipliği yapan Karaca Mağarası, Gümüşhane gezilerinizde görüşmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Mağara hakkında bilgiler ve oluşumu, giriş ücreti gibi ziyaretçi bilgileri ile ulaşım bilgilerine ve diğer detaylara yazımızda yer verdik.

Rize’de Gezilecek Yerler ve Rize Yaylaları

Karadeniz’in yayla hayatına, doğasına, geleneksel mutfağına şahit olmak ve belki de bir sırt çantasıyla yola çıkıp yayla yayla gezmek istiyorsanız; Rize sizin için Karadeniz’deki en doğru adres.Peki Rize’de nerelere mi gitmeli Rize’de gezilecek yerler hakkında öneriler neler ?

Batum Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Batum, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında bir liman kentidir. Turizm merkezi olan kentin yaz aylarında nüfusu yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Liman kenti oluşunun yanı sıra aynı zamanda bir ticaret merkezi sayılmaktadır. Türkiye sınırına yakınlığıyla bilinen kent aynı zamanda subtropikal iklimi sayesinde bol miktarda meyve ve çay yetiştiriciliği yapmaktadır.

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir Erzurum. Palandökenin eteklerinde kurulu, tarihi yapılar ile çevrili bir şehir olan Erzurum’da keşfedilecek bir çok doğal güzellik ve tarihi mekanlar var. Eğer sizde Erzurum’a bir seyahat planlıyorsanız, Erzurum’da gezilecek yerler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, yazımıza hızlıca bir göz atabilirsiniz.

Kapadokya Gezilecek Yerler Detaylı Gezi Rehberi

Kapadokya hem coğrafi yönden hem tarihsel açıdan tüm medeniyetlerin ilgisini çeken bir yer olmuştur. Peri bacalarını oluşturan coğrafi etmenler bölgeye sanatsal ve görsel açıdan zenginlik katmıştır ve her yıl birçok turisti Nevşehir’e çekmektedir.

Jovatur' dan özel teklifler ve daha fazlasını alın

İndirim ve fırsatlar için kayıt olun