Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir Erzurum. Palandökenin eteklerinde kurulu, tarihi yapılar ile çevrili bir şehir olan Erzurum’da keşfedilecek bir çok doğal güzellik ve tarihi mekanlar var. Eğer sizde Erzurum’a bir seyahat planlıyorsanız, Erzurum’da gezilecek yerler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, yazımıza hızlıca bir göz atabilirsiniz.

Erzurumda Görülmesi Gereken Yerler Listesi

Erzurum tarihi ve doğal güzellikleri ile gezilmesi ve görülmesi gereken şehirlerimizden birisi.Büyükşehir olan Erzurum ili 780.000 nüfusa sahiptir ve Anadolu bölgesinin en büyük illerinden biridir.

Üç Kümbetler


Erzurum’da gezilecek yerler listemiz Üç Kümbetler ile başlıyoruz.Anadolu’nun Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerinden biridir Üç kümbetler. Erzurum’un tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler Çift minareli medresenin güney kısmında bulunmaktadır.Kümbetlerin en büyük olanı, Emir Saltuk’a ait olduğu ve XII. yüzyıl yada XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Diğer kümbetler ise hakkında pek fazla bilgi bulunmuyor. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığına dair bilgi olmamakla beraber 14. yüzyılda yaptırıldıkları tahmin ediliyor.Muhteşem bir mimariye sahip olan bu yapılar, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olup, yerli ve yabancı turistler tarafınca sürekli ziyaret edilmektedir.

Tortum Şelalesi


Erzurum’un en güzel yerlerinden biri olan Tortum, aynı zamanda Türkiye’nin en heybetli ve en görkemli şelalesidir.Aynı adı taşıyan Tortum çayından oluşmaktadır. Tortum çayı boyunca farklı güzellikler görebilirsiniz. 20 metre genişliğinde ve 50 metre yükseklikten dökülen Tortum şelalesi, Türkiye’nin en yüksek şelalesi olmasa da oldukça yüksek debisi ile göz dolduruyor. Kesinlikle doğanın eşsiz havasında yaşaması gereken yerlerden biridir diyoruz.Advertisements


Erzurum’un merkezinde bulunan İbrahim Paşa Cami, Eski Hükumet konağının çok yakınında bulunuyor. Şehrin en tarihi ibadet mekanları arasında bulunan cami, kitabesinde bulunan bilgiye göre, 1748 yılında Erzurum valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem tarafınca yaptırılmıştır. Caminin mimarisi ise kare planlı olup, tek bir kubbesi bulunuyor. Yapımında beyaz renk mermer kullanılmıştır, ve mihrap kısmı da mermerden yapılmıştır. Günümüzde ibadete açıktır.

İstanbul Kapı


Erzurum kalesinin dört kapısından bir tanesidir İstanbul kapı. Günümüze kadar gelmiş ve şimdiye kadar tanıtımı yapılmayan bir kalıntıdır.Osmanlı döneminden kalma eserler arasında bulunan İstanbul kapı, son zamanlar da belediye tarafından onarım görmektedir. Ayrıca kapının önemli bir özelliği de Atatürk Erzurum’a bu kapıdan girmiştir.

Erzurum Kalesi


Erzurum’da gezilecek yerler listemizin bir diğer noktası Erzurum Kalesi.Bizans imparatorluğu tarafından yapıldığı tahmin edilen kale, şehrin gezilmesi gereken yerlerinin başında geliyor.
Erzurum’un tarihsel zenginlikleri arasından kendini gösteren bir yer. Bulunduğu tepede ise hem dış, hemde iç kaleden meydana geliyor. Günümüze kadar dış kalenin bir çoğu yıkılmıştır, dört yöndeki kapıların sadece isimleri kalmıştır. Kalenin duvarları zaman zaman yenilense de kimler ne zaman yenilendiğini belgeleyen bir yazıt bulunmamaktadır.

Yakutiye Medresesi


Erzurum’da gezilecek yerler listemizde bir başka durağımız Yakutiye Medresesi.Hem tarihsel kalıntıları ile hemde kış sporları ile yılın her mevsiminde turistlere ev sahipliği yapıyor Erzurum.Yakutiye medresesi 1310 tarihinde, Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafınca yaptırıldı. Günümüze kadar gelmiş olan bu tarihi yapı, yabancı ve yerli turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. İl merkezinde bulunmakta olup, 1991 yılında onarılarak, İslami Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.


Erzurum’un sembolü olan çifte minareli medrese, kitabesi olmadığı için, yapılış tarihi tam olarak bilinmese de 13. yüzyılın sonlarına doğru yağıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun’a yada İlhanlı Hanedanlarından Padişah hatun tarafınca yaptırılmış olabileceği, düşüncesi ile adına Hatuniye medresesi deniliyor.

Erzurum Arkeoloji Müzesi


Erzurum’da arkeoloji kazılarda gün yüzüne çıkartılan, tarihi eserler, 1942 yılında çifte minareli medrese’de toplanmaktaydı. Sonraki yıllarda ise yetersiz kaldığından dolayı, yeni bina yapımına başlanmıştır.Yeni müze, Muratpaşa mahallesinde bir arsada yapılmıştır.


Henüz sadece 20 yaşındayken, 93 harbi esnasında ele geçirilen Aziziye Tabyasının geri alınması için kadın, erkek herkesin hücumuna önderlik eden Nene Hatun’un adının verildiği park, Erzurum’da bulunuyor.Milli park o dönemlerde, doğuda bulunan Mecidiye ve Aziziye Tabyalarının olduğu alandır. Erzurum’un 10 kilometrelik, bir mesafesinde yer alıyor.

Çoruh Vadisi


Ülkemizde en görülmeye değer, doğal güzelliklerden biridir burası. Erzurum, Bayburt ve Artvin il sınırları içinde 150 kilometre uzunluğunda bir vadi olan Çoruh, Doğu Karadeniz dağları ile Yalnız çam ve Allahuekber dağları arasında saklı kalmış gizli bir cennettir. Yalnız doğal güzellikleri ile değil, kültürel zenginlikleri ile de göz dolduran bir yerdir. Özellikle de Yusufeli çevresinde bulunan kalıntılar oldukça dikkat çekici. Ayrıca bitki türleri açısında da oldukça zengin bir yerdir. Hatta dünya üzerinde sadece bu vadide yetişen 3 bitki türü yer alıyor.

Balıklı Köyü


Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer almaktadır. Tortum gölünün eşsiz manzarası ile adeta bir kasaba görünümüne bürünüyor burası.Karadeniz’in en ilginç gelenek ve göreneklerine bu köyde şahitlik edebilirsiniz. İskeleden bir kayık ile açılarak Tortum gölünün sularında dolaşmak son derece keyifli olabilir.

Rüstem Paşa Bedesteni


Erzurum’da gezilecek yerler arasında Rüstem Paşa Çarşısıda yer alıyor.Erzurum’un tarihine eşlik eden bu eser, halk tarafından Taşhan olarak adlandırılıyor. Bedesten 1560 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafınca inşa ettirilmiştir. Günümüzde ise dükkanların sıralandığı bir çarşı olan bu bedestende genelde oltu taşı satıcıları bulunmaktadır.

Çoban Dede Köprüsü


Çoban dede köprüsü, 1297- 1298 yılları arasında Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafınca yaptırılmıştır. Selçuklu ve İlhanlı üslubunun yansıtılmış olduğu köprü Aras nehri üzerinde bulunuyor.

Gündüz saatlerinde sıradan bir köprü gibi görünse de sabahın ilk ışıkları ile birlikte gizemli bir görüntü oluyor. Çoban dede köprüsü, siyah, kırmızı ve gri kesme taşlardan yapılmış olup, belirli dönemlerde bakımdan geçmiştir. Köprü günümüzde kullanılmıyor. Erzurum Horosan kara yolu üzerinde 58 kilometre sonra karşınıza çıkan köprü, şehrin tarihi gezi alanlarından biridir.

Aziziye Tabyası


Osmanlı ile Rus savaşının yaşandığı yıllarda Kars yolunu tutmak amacıyla kurulan tabyanın adıdır. Üç ayrı tabyadan oluşan Aziziye 1867 ve 1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafınca yaptırılmış olup, 1877-1878 yılları arası 93 harbine sahne oldu.Erzurum’un 10 kilometre kuzeydoğusunda Top dağında bulunan tabya, büyük bir kahramanlık göstergesidir. Tabya bir Osmanlı kadının büyük cesaretini akıllara getirecektir.

Öşvank Kilisesi


960- 966 yılları arasında yaptırılan kilise, görkemli mimarisi ile Erzurum’un simgelerinden biridir. Şehre gelen turistlerin ise ilk uğradıkları noktalardan biridir.Uzundere ilçesine bağlı olan, Çamlıyamaç köyü içinde yer alan kiliseyi en çok ziyaret edenler Hristiyan Gürcüler’dir. Bunun nedeni ise Gürcüler için kutsal bir mekan olmasıdır. Öşvank kilisesi, Bagrad hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir ve mimarı öşklü Griogor’dur.

Erzurum Saat Kulesi


Saat kulesi 1124- 1130 yılları arasında yapıldığı biliniyor. Kule, iç kale camisine, minare olarak yaptırılmış olsa da, gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Halk arasında ise tepsi minare, ve kule olarak adlandırılıyor. Kulede bulunan saatin ise hangi tarihte konulduğuna dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak 1842 yılından önce konulduğu tahmin ediliyor.

Pasinler Kaplıcası

Şehir merkezine 40 kilometrede olan kaplıca, Pasinler belediyesi sınırları içinde bulunuyor. Erzurum’un en büyük çekim kaynağını oluşturmaktadır. Çünkü yıl içinde bir çok turist kaplıcalar için Erzurum’u tercih ediyor. Pasinler kaplıcasının mineralli suları, eklem, ortopedik rahatsızlıklara, romatizmalara, kireçlenme, deri ve solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Türkiye’nin kayak merkezi açısından oldukça önemli yeri olan, Palandöken dağları ile kış aylarında yerli ve yabancı turistlere oldukça güzel bir tatil imkanı sunar. Palandöken dağları yılın ilk 6 ayını karla geçirmektedir.Palandöken Kayak Merkezi, kayak mevsimi kasım, aralık aylarında başlar ve nisan ayına kadar devam eder. Ayrıca iki tane tescilli pist bulunmaktadır.

Erzurum Atatürk Evi

1984 yılında ziyaretçilere açılmış olan müze, Mustafa Kemal Atatürk’ün kongre için geldiği Erzurum’a 1919’da bu konakta 52 gün boyunca kalmasından dolayı oldukça önem kazanmıştır.

Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum’da gezilecek yerler listemizin sonraki durağı Ilıca Kaplıcası.Erzurum’un turizmini oldukça canlandıran termal su zenginlikleri bir çok hastalığa şifa olduğundan dolayı her yıl bir çok kişinin ilgisini çekiyor. Pasinler kaplıcası gibi kolay bir ulaşım yoluna sahip bir diğer bölgede Ilıca kaplıcalarıdır. Burası Ilıca bölgesinde olup, Erzurum- Ankara demir ve karayolu bağlantıları üzerindedir. Kaplıca bölgesi ise deniz seviyesinden 1810 metre yükseklikte bulunmaktadır. Şehrin iklimine ise paralel olarak kışları uzun ve sert geçen ılıca kaplıcası, yaz aylarında ise kısa ve sıcak geçmektedir. Ilıca kaplıcasının yurtdışında tanıtımları çok fazla yapılmadığı için genelde yerli turistler tarafından ziyaret ediliyor.

Lala Paşa Camii

Kıbrıs Fatihi olarak bilinen ve bir dönem Erzurum beyler beyi olan Lala Mustafa Paşa tarafınca yaptırılmıştır.Erzurum şehir merkezinde Yakutiye medresesinin doğu tarafında bulunan cami, esasında bir külliyenin parçasıdır. Mimar Sinan eserleri arasında gösterilmektedir.

Narman peribacaları 2 veya 3 milyon yıl öncesinde oluşmaya başlamıştır. Narman ilçesindedir ve şehirde en çok merak edilen yerlerin başında gelir. Narman- Pasinler yolunun 7. kilometresinde yer almaktadır. Ayrıca Yanık taş köyüne çok yakındır. Turistler Narman peribacalarına yoğun ilgi göstermektedirler. Bulunduğu vadi ve renk bakımından Amerika’da bulunan Colorado kanyonuna benzerliği ile dikkatleri üzerine çeker. 6350 hektarlık Narman peribacaları, şehrin doğal güzelliklerinin başında gelmektedir. Erzurum gezinizde bu harika yere mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. İyi tatiller.

Erzurum Ulu Camii

Erzurum ulu cami, şehrin en büyük ibadet mekanı özelliğini taşıyor. Günümüzde ibadete açık olan, ulu cami, Atabey cami olarak da adlandırılıyor. Cami 1178 yılında Saltuklu Melik Muhammed beyin döneminde inşa edilmiştir. Adını ise Irak Selçukluları Atabeğ Kızıl Arslan’dan almıştır.Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olup, 6000 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Bu kapasite ise, şehrin en büyük camisinin olduğunun kanıtıdır. Caminin ikisi doğuda, üç tanesi ise kuzeyde olmak üzere beş adet kapısı vardır. Ayrıca hiç bir kapı mimari açıdan birbirine benzememektedir. Kitabelerin ise her biri incelendiğinde günümüze kadar beş kez onarım geçirdiği görülmektedir.

Erzurum’da gezilecek yerler listemizin sonuna geldik.Sizlerde listede olması gerektiğini düşündüğünüz yerleri yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.